Mister Helios
Mister Helios är ett certifierat ekologiskt och naturligt vitt vin som produceras av Kalogris Organic Winery, en familjeägd vingård belägen i byn Kapsia på Mantinia-platån i Arcadia, Peloponnesos. Vinet är en hyllning till solen (”Helios” på grekiska) och reflekterar det strålande klimatet i sitt ursprung. Det är det första ekologiska och naturliga Moschofilero-vinet som importerats till USA och visar upp vinets unika uttryck och vinmakarens hängivenhet till traditionella metoder.
Druvsort
100 % Moschofilero
Årlig Produktion
Cirka 2 500 flaskor
Odling
Vinrankorna växer på en höjd av 670 meter på ler- och sandjord och drar nytta av kalla vintrar och soliga somrar med låg temperatur under skörden. Vinstockarna planterades mellan 1980 och 1988, med en planteringstäthet på 3 000 rankor per hektar och en avkastning på cirka 2 kg per ranka. Allt arbete i vingården utförs manuellt av Kalogris-familjen enligt ekologiska riktlinjer, utan bevattning och med minimal behandling. Skörden sker för hand.
Vinifiering
Vinet genomgår en Blanc de Gris-vinifiering, där de gråskaliga Moschofilero-druvorna pressas försiktigt med en pneumatisk press. Jäsningen sker spontant med inhemska jäststammar i rostfria ståltankar under 18 dagar, utan temperaturkontroll. Malolaktisk jäsning sker naturligt. Vinet lagras i 3,5 månader på sin jästfällning i en 3-tons rostfri ståltank. Inga tillsatser används, och vinet är ofiltrerat, med endast en liten mängd svavel tillsatt vid buteljering.
Smak och doft
”Mister Helios” bjuder på typiska Moschofilero-aromer av stenfrukt och blommiga toner, inklusive inslag av rosenvatten och mandel. Smaken är fyllig och rund, balanserad av druvans naturliga friska syra. En lätt oxidativ ton i doften bidrar med komplexitet, medan vinets sälta och saftiga, uppfriskande fruktsmaker — såsom grapefrukt, citron och persika.
Passar till
Vinet passar utmärkt till medelhavsinspirerade rätter som är rika på örter, kryddor, olja och citron. Det kompletterar särskilt vegetariska rätter, fisk- och kycklingrätter, och är perfekt till meze-rätter.
Unikitet
”Mister Helios” utmärker sig som det första ekologiska och naturliga Moschofilero-vinet som importerats till USA, producerat i druvans hemregion Mantinia-platån. Vinets naturliga vinifieringsprocess, utan tillsatser och varken filtrerat eller klarnat, bidrar till dess särprägel. Den lätta oxidativa tonen och den sälta ger ytterligare komplexitet och karaktär.