Hoppa till innehåll
Mister Helios-image

Mister Helios

  • Product Details
  • Additional Information

Mister Helios är ett certifierat ekologiskt och naturligt vitt vin som produceras av Kalogris Organic Winery, en familjeägd vingård belägen i byn Kapsia på Mantinia-platån i Arcadia, Peloponnesos. Vinet är en hyllning till solen (”Helios” på grekiska) och reflekterar det strålande klimatet i sitt ursprung. Det är det första ekologiska och naturliga Moschofilero-vinet som importerats till USA och visar upp vinets unika uttryck och vinmakarens hängivenhet till traditionella metoder.

Druvsort
100 % Moschofilero

Årlig Produktion
Cirka 2 500 flaskor

Odling
Vinrankorna växer på en höjd av 670 meter på ler- och sandjord och drar nytta av kalla vintrar och soliga somrar med låg temperatur under skörden. Vinstockarna planterades mellan 1980 och 1988, med en planteringstäthet på 3 000 rankor per hektar och en avkastning på cirka 2 kg per ranka. Allt arbete i vingården utförs manuellt av Kalogris-familjen enligt ekologiska riktlinjer, utan bevattning och med minimal behandling. Skörden sker för hand.

Vinifiering
Vinet genomgår en Blanc de Gris-vinifiering, där de gråskaliga Moschofilero-druvorna pressas försiktigt med en pneumatisk press. Jäsningen sker spontant med inhemska jäststammar i rostfria ståltankar under 18 dagar, utan temperaturkontroll. Malolaktisk jäsning sker naturligt. Vinet lagras i 3,5 månader på sin jästfällning i en 3-tons rostfri ståltank. Inga tillsatser används, och vinet är ofiltrerat, med endast en liten mängd svavel tillsatt vid buteljering.

Smak och doft
”Mister Helios” bjuder på typiska Moschofilero-aromer av stenfrukt och blommiga toner, inklusive inslag av rosenvatten och mandel. Smaken är fyllig och rund, balanserad av druvans naturliga friska syra. En lätt oxidativ ton i doften bidrar med komplexitet, medan vinets sälta och saftiga, uppfriskande fruktsmaker — såsom grapefrukt, citron och persika.

Passar till
Vinet passar utmärkt till medelhavsinspirerade rätter som är rika på örter, kryddor, olja och citron. Det kompletterar särskilt vegetariska rätter, fisk- och kycklingrätter, och är perfekt till meze-rätter.

Unikitet
”Mister Helios” utmärker sig som det första ekologiska och naturliga Moschofilero-vinet som importerats till USA, producerat i druvans hemregion Mantinia-platån. Vinets naturliga vinifieringsprocess, utan tillsatser och varken filtrerat eller klarnat, bidrar till dess särprägel. Den lätta oxidativa tonen och den sälta ger ytterligare komplexitet och karaktär.

Denna produkt finns tillgänglig på Systembolaget

Tags: Certifierad ekologisk,Vitt vin,Peloponnesos,Moschofilero